Kantoorruimte met 5000m2 tuinen

Veel mensen willen graag een groen uitzicht hebben, of even met de telefoon door de tuin lopen overdag. De meeste kantoren hebben echter een saaie omgeving. Rond deze kantoorruimtes ligt een tuin van 5000 m2 groot, zelfs met een leuke, oude, gracht en een vijver met gele lis. En toch nog dicht bij het centrum van Utrecht.

Kantoorruimte bij een ecologische tuin

Dichtbij het centrum van Utrecht ligt de Hof van Chatreuse, een uniek kantoorcomplex met zeer bijzondere kenmerken.
Deze site bevat verschillende onderdelen, verweven in het mooie patroon dat het Hof van Chartreuse is. Een enclave even ten noorden van het centrum van Utrecht. Werken, wonen, kunst en natuur zijn er verenigd  rond de tuinen en de gebouwen van het voormalig Kartuizer klooster.

Een rescueplace voor dieren.

Planten en dieren zijn absoluut met elkaar verbonden. Vogels eten bessen en zaad, insecten gebruiken nectar en stuifmeel en worden weer door insectenetende vogels of door kikkers gegeten. Planten of bomen zonder voedselwaarde trekken geen dieren aan.

Hoe vinden we nu de juiste planten? Aan dit onderwerp wordt weinig aandacht besteed in de enorme hoeveelheid tuinboeken die er zijn. Een uitgebreid overzicht in de Nederlandse taal van de volledige voedselwaarde van planten is niet te krijgen. (De meeste cultivars die in tuincentra gekweekt worden hebben helaas geen voedselwaarde.)
Anke Colijn heeft, om deze tuin te maken, tientallen boeken doorgespit, de meeste kennis over dit onderwerp is in Engeland en Amerika te krijgen. Aan de hand hiervan zijn hele lijsten opgesteld en met de planten uitt deze lijjsten is de tuin ingericht.

De verschilldende gebouwen op de Hof worden verhuurd als kantoor en woning. Zie ook hieronder. De gebouwen zijn verdeels in zelfstandige kantoorruimtes en 3 woningen.
De gebruikers delen de bijzondere tuinen rondom het kantoocomplex, die ingericht zijn als een rescue-place voor dieren.

Ontwerp en utvoering

Het nieuwe stedenbouwkundige ontwerp, de restauratie van de historische panden, de nieuwbouw -die de enclave weer compleet maakte- en de opzet en indeling van de tuinen is ontworpen en uitgevoerd door Anke Colijn.

sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld