Achterhuis, woonhuis tot 2015
Zoals elders te lezen, dateert het Voorhuis uit de eindjaren van de 16de eeuw voordat het Kartuizerklooster gesloopt werd. Een aantal keren heeft men belangrijke delen van het pand verbouwd of vernieuwd, zodat in alle gevels diverse, kenmerkende bouwstijlen te herkennen zijn. Dit gold extra sterk voor het achterhuis.
Het oorspronkelijke huis had in eerste instantie twee achter elkaar liggende kamers. De achterste is drie keer sterk veranderd en wordt nu Achterhuis genoemd:
- In de 18e eeuw, bij het vergroten van de noordzijde van het Voorhuis, werd de noordgevel van de achterkamer verbonden met de nieuwe zijkamers.
- Bij de functiewijziging van 1938 werd de achterkamer bij de Stallen betrokken. De gevel op het zuiden werd in 1938 weggebroken en kreeg een uitbouw. Zo was het groot genoeg voor het 4e lokaal.
- In 1988 werd dit deel weer veranderd tot woonhuis.
- In 2014 werd de begne grond van dit woonhuis veranderd in kantoorruimte; voor de historie is het echter leuk om de oude tekst nog te laten staan.
Woonhuis
Het huidige woonhuis bestaat op de begane grond uit twee van de voormalige klaslokalen. Deze hadden een duidelijk verschil in maatvoering. In de oorspronkelijke achterkamer van het Voorhuis is de wijziging van 1938 goed te zien. Er is een lage aanbouw van 2,10 m hoog. Halverwege de ruimte, achter deze aanbouw, staat op een stalen balk nog een deel van de oorspronkelijke, middeleeuwse, gevel, met ramen uit 1938. De ruimte was daardoor erg geschikt om er een dubbelfunctie in te maken; die van een woonkeuken en studeer-/werkkamer.
Om de keuken visueel af te scheiden werd een lage glazen wand geplaatst. Zo is de oorspronkelijke 16de eeuwse opzet zichtbaar, naast de functiewijziging uit 1938 en 1988.
Het naastliggende lokaal werd de woonkamer. De maatvoering van 7×7 m maakt het echter niet zo geschikt om een gezellige zitplek en eetplek te maken. Daarom zetten we daar halfhoge kasten neer. De oorspronkelijke ruimte blijft zo beleefbaar, maar de plekken erbinnen kennen een mooie intimiteit.
In verband met de geluidsbelasting zijn de twee slaapkamers in de schuine kap geheel als losse dozen ingebouwd. De thermische isolatie is 15 cm steenwol.
De geluidsisolatie van de monumentale ramen is bereikt door hardglazen voorzetramen en -deuren te plaatsen.
Deze woning loopt constructief uiteraard over in andere delen van het pand. De huidige regelgeving is streng in de geluidstechnische scheidingen tussen gebouwdelen. We hebben daarom veel bijzondere extra woningscheidende details ontworpen.
De conciërgewoning is een verhaal apart. De benedenverdieping is in 1938 gemaakt uit de vergrote zijkamer uit de 17e eeuw. Onder de kap waren in 1938 twee slaapkamers gemaakt. In 1988 werd de bovenetage uitgebreid, door een deel van de kap bij de twee oorspronkelijke slaapkamers te betrekken. De oude ingang van de conciërgewoning leidt nu naar een ingenieuze bovenwoning waar 2 verdiepingen gemaakt zijn in de grote kap.