School; fraaie jaren 50 architectuur

Tussen de monumentale Rietendak School en de Hofstede Chartreuse in Utrecht werd in de 50er jaren van 1900 een nieuwe school gebouwd. De gemeente vond de locatie met deze monumentale panden zo belangrijk dat de nieuwe school met grote ambitie werd opgezet. De kozijnen, de gevels en het dak zijn mooi gedetailleerd. Samen met de fraaie entree, de verschillende dakhoogtes en de verschillen in bouwvolumes maken het tot een gebouw wat over een paar decennia wellicht tot ‘jong’ monument verklaard zal worden. Zeker nu de waardering voor de juweeltjes onder de 50er jaren architectuur zo is toegenomen.

Ombouw tot kantoorruimte

In 1997 kwam de school leeg te staan. Al snel werd het een object van vandalisme. Twee maal poogde een groepje jeugdigen het in brand te steken, wat gelukkig niet leidde tot schade aan de constructie.
In 1999 kocht Anke Colijn het gebouw en restaureerde het op hoogwaardig niveau. De zolder werd bij de eerste etage getrokken en van prachtige modern gedetailleerde entresolvloeren voorzien. Dak, vloeren en wanden werden goed geïsoleerd. Er kwam nieuwe zonwering aan de zuidzijde van het pand. Op de kop is het sanitair, bergruimte, en een kitchenette aangebracht. Alle leidingen en installaties werden opnieuw aangelegd. De gang en de maat van de ‘lokalen’ zijn onveranderd. Het zijn heel lichte, hoge ruimtes en ademen een unieke oorspronkelijke sfeer uit. Het is hier heerlijk werken.

De ruimtelijke werking van het pand is door de ingreep zeer bijzonder geworden met 4 verschillende ‘sferen’:

  • Het gebouw heeft een verscheidenheid aan ramen en daarmee verschillende soorten lichtinval en sfeer. Grote open ramen op het zuiden bij de oorspronkelijke klaslokalen.
  • Kleinere ramen tussen de werkruimtes en gang en hoge ramen in de gang op het noorden. De open trap met staal in de gang versterkt de openheid van het gehele gebouw en de verbinding met de grote gang.
  • De klaslokalen boven zijn weer anders van sfeer doordat het dak bij de ruimte is betrokken.
  • Als vierde werkruimte sfeer zijn er de moderne, fraaie entresolvloeren met hun eigen belichting via het dak gekomen. Het geheel paart een modern comfort met een karakteristieke school van 60 jaar geleden.

Indeling van het kantoor

De indeling is met respect behandeld, vanuit historisch oogpunt. Daarnaast lenen schoollokalen zich heel goed tot ruime, prettige werkruimtes.

Op de begane grond en 1ste etage bevinden zich steeds de klaslokalen van 61 m² en 48 m², de gang wordt afgesloten met een ruimte van 41 m².
De zolder is opengebroken en verbonden met de 2 lokalen op de eerste etage. Hier zijn in de 2 lokalen entresols aangebracht, met meer intieme werkplekken. Boven de derde ruimte is een zoldertje.

Het gebouw ademt een sfeer die het midden houdt tussen een “open” en een “gesloten’ kantoor. Geluidstechnisch is ieder lokaal een eigen unit; door de ruime ramen naar de gang is er zicht op het komen en gaan van collega’s. Zo is contact makkelijk gelegd.
De gang is ruim en mede door de mooie lichtinval uitstekend geschikt als ruimte voor kopieermachines, koffieapparaat en wat stoeltjes. Ze is voorzien van de mooie originele in patroon gelegde tegelvloer. Vooraan zitten op iedere etage de sanitaire units en een kitchenette.

Verbouw tot kinderdagverblijf.

Zoals een prachtig gebouw betaamt kon ook de functie van kantoor gewijzigd worden. Op dit moment zit er een kinderdagverblijf in. De nieuwe indeling paste ze perfect. Per lokaal brachten ze een kitchenette in. Zo is de school weer terug bij de kinderen: van de pubers van de ambachtschool naar baby's en peuters.

sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld