Tuin
Een supermarkt voor dieren.
Deze 5000m2 grote tuin is in Nederland enig in zijn soort: hij is opgebouwd uit diverse kleinere onderdelen. Ieder onderdeel heeft steeds andere planten die allen een plaats innemen in de voedselketen voor dieren. Het verband tussen plant en dier is heel direct. Het betreft blad voor larven en rupsen, stuifmeel en honing voor insecten, diverse soorten zaad en bessen voor vogels, amfibieen en kleine zoogdieren, die ook de insecten en larven weer eten. Zo ontstaan in deze oase volledige levenscycli van larven tot roofvogels.
De tuin biedt voedsel aan een grote diversiteit van insecten, vlinders, amfibieën en vogels. Er zijn salamanders, groene en bruine kikkers. Onder de takkenbossen huizen egels en soms piept er een eekhoorn door de bomen. Vleermuizen verblijven in de dikke muren van de oude boerderij. Op de vele bloemen gonst het van de insecten. De vogels geven soms het idee dat je je in een openlucht volière bevindt. In de 20 jaar dat deze tuin aangelegd is, groeide het aantal vogelsoorten van ca 10 tot 36. Veel ervan in grote aantallen.
In een supermarkt moeten de vakken altijd gevuld blijven, anders gaan de klanten met honger naar huis. Daarom zijn de planten zo uitgezocht dat er honing en stuifmeel is van februari tot november. Het eerste graszaad komt van gras dat al in februari/maart bloeit. Er staan bomen en heesters die zaden en bessen hebben die vogels niet meteen opeten, zodat ze in januari en februari, als er echte honger is, nog goed voedsel vinden.
Een rescue-place
Alhoewel dit voorheen ook een groene plek was, kwamen er nauwelijks dieren voor doordat het hier soortenarm was qua planten. Na de nieuwe inrichting is het uitgegroeid tot een plek met betekenis, die haar vingers uitspreidt naar de Vecht, langs de Laan van Chartroise en Marnixlaan. De schitterende historische panden maken de plek extra aantrekkelijk voor mensen.
Sinds 2 jaar heeft een imker korven in de tuin gezet, er is honing van eigen bloemen. Als je door de tuin loopt pluk je bessen (als de vogels die nog hebben overgelaten) of een appel of een peer.
De voedselwaarde lijsten die in de afgelopen 20 jaar gemaakt zijn, kunnen bij een bezoek aan de ‘Hof van Chartreuse’ ingezien worden. Komend jaar worden ze als handboek uitgegeven.
De tuinen zijn totaal 5000 m² groot en zijn gelegen rond een middeleeuws poortgebouw en een tot boerderij verbouwd woonhuis uit de 16e eeuw. Het middeleeuwse poortgebouw is onderwerp van een historische bezichtiging, tegelijk met de tuinen.
Kantoorruimte
De tuin ligt tussen diverse prachtige panden in. In wezen is er een architectonische reeks te zien middels deze panden vanaf de 14e eeuw to de 21e eeuw. In deze 6 panden is kantoorruimte gemaakt.
Tuindagen.
Op dit moment is het mogelijk om op vrijdagen mee te werken in de tuin. Bij het werken leg ik uit hoe zo'n ecologsiche tuin het beste onderhouden kan worden en hoe de diervriendelijke maatregelen te verwezenlijken zijn. Er zijn erg veel kleine dingen, weetjes, die het makkelijk maken om de eigen tuin ook diervriendelijker te maken. We kunnen nog goed vrijwilligers gebruiken.
Ontwerp
Het nieuwe stedenbouwkundige ontwerp, de restauratie van de historische panden, de nieuwbouw die de enclave weer compleet maakte en de opzet en indeling van de tuinen is ontworpen en uitgevoerd door Anke Colijn.