Kantoren met ecologische tuin, Utrecht

Poorgebouw te huur

De Hof van Chartreuse bestaat uit een 6-tal panden van middeleeuws tot  modern. Iedere ruimte heeft zijn eigen unieke kenmerken. De panden liggen om een prachtige ecologische tuin van 5000m2, waar enorm veel dieren leven. Het is een heerlijke en inspirerende werkomgeving op een unieke plek van ruimte en groen in de drukke stad. Het is een feest om hier te werken en uw klanten of opdrachtgevers te ontvangen.

Perfecte bereikbaarheid
-Het complex ligt even ten noordwesten van het centrum.
-Eigen ruim parkeerterrein
-5 tot 10 minuten per auto vanaf A27, A28 en A2.
-Bushalte voor de deur, om de 6 minuten een bus naar CS, om de 8 minuten de ringlijn.
-Per fiets naar Utrecht CS of Station Zuilen in respectievelijk in ca. 7 en 3 minuten.

Voor inlichtingen; Remco Colijn 06-51080607. remcocolijn@hotmail.com

Omschrijving:

Het poortgebouw heeft een totaal gebruiksoppervlakte van circa 85m2. 
Dit bestaat uit een monumentale poortruimte op de begane grond van circa 24 m2,
een zijkamer van circa 16 m2 met toegang naar een keuken en toilet in een moderne uitbouw van circa 6 m2.
Op de 1e etage bevindt zich een tussenverdieping boven de zijkamer van circa 16m2
en een monumentale ruimte boven de poort van circa 24 m2.

Aan de achterzijde biedt het Poortgebouw toegang tot een eigen terras op het zuiden van circa 40m2 en toegang tot de gemeenschappelijke tuinen van circa 5000m2.
Het pand is geisoleerd.

 (Voor afbeeldingen, zie specifiek de laatste 10 foto’s bij deze advertentie.) 

De netto huurprijs bedraagt € 1550,- per maand exclusief servicekosten en BTW. Aanvaarding in overleg.

 

Extra informatie poortgebouw:

De wereld van het verkeer aan de ene zijde en die van stilte, rust en groen aan de andere zijde. Het Poortgebouw is een rijksmonument en gebouwd in 1392 als poortgebouw en woonhuis van de thesaurier van het toenmalige Kartuizerklooster Nieuwlicht. Met gemetselde bogen overwelft het de nog oorspronkelijke afscheidingsgracht. Het gebouw is qua opzet nog geheel origineel en is een der weinig overgebleven poortgebouwen in Nederland.

Het bestaat uit een grote poortruimte van bijna vijf meter hoog die wordt afgesloten door enorme deuren van 4 meter aan beide zijden. In de zijgevel zit een origineel bakstenen dubbelvenster; het enige in Utrecht. Naast en boven de poort bevond zich de oorspronkelijke woning van de thesaurier (schatmeester) van het klooster. Het middeleeuwse gebouw is bijna ongewijzigd in de afgelopen 600 jaar en beval zeer vele originele details, zoals metselwerk, deuren, ramen, schouw, etc.

In 1930 is in de poortruimte een bakstenen vloer aangebracht. Bij de restauratie van 2004 is deze vervangen door een isolatielaag boven de boog, een dunne betonnen vloer met vloerverwarming en oude tegels uit een Belgische bierbrouwerij. Zo is zoveel mogelijk zichtbaar gebleven dat het een ruimte was waar karren door heen reden, maar is tevens modern comfort aangebracht.

Het plafond is een samengestelde balklaag van moer- en kinderbinten. Zichtbaar is de aanzet van het middeleeuwse stookvloergewelf van de haard erboven. Het gebouw is een van de juweeltjes van de Utrechtse monumenten.

De huidige achterpoort was de oorspronkelijke toegang tot het klooster. Hier is nu een heerlijk terras op het zuiden, midden in de oase van groen.

In 2004 is een nieuwe keuken en toilet in een moderne uitbouw gerealiseerd. Verder voldoet het aan alle hedendaagse normen, inclusief isolatie.

 

 

Historie Hof van Chartreuse

Op deze plek is in de middeleeuwen het Kartuizerklooster Nieuwlicht gebouwd, een groot klooster, met diverse kerken en veel bijgebouwen, zowel voor de bewoners als voor gasten.

Tijdens de beeldenstorm is een groot deel van het klooster verwoest, op het poortgebouw en een gastenverblijf na. Dit gastenverblijf is nu deels het voorhuis van de grote “Hofstede Chartreuse”  die er na de beeldenstorm gebouwd werd.

 In de jaren dertig van de 20ste eeuw werd er een kleuterschool in de hofstede gevestigd. Daarbij werd de oorspronkelijke deel/stal in klaslokalen verdeeld en kreeg deze een aantal typische stijlkenmerken uit de jaren ’30, zoals de hoge ramen en terrasdeuren aan de achterzijde, dakkapellen en goten. Het voorhuis behield grotendeels zijn stijlkenmerken uit de 16e en 17e eeuw.

In 1989 werd deze indeling het uitgangspunt voor een verbouw en restauratie naar kantoren en woningen. Het ontwerp is bijzonder, met kleine trapjes, hoge plafonds en doorkijkjes, waarbij gebruik is gemaakt van de oorspronkelijke, gigantische kap. Er zijn deels moderne materialen toegepast, maar er is ook recht gedaan aan de oorspronkelijke opzet uit de jaren ‘30.

De zo ontworpen en nu bestaande kantoren zijn allemaal verschillend en uniek. Het gebouw kenmerkt zich door mooie, hoge lichte ruimtes met zicht op en toegang tot tuinen en waterpartijen.

Creatieve enclave

Het hofstede is het oudste deel van zes panden die samen de ‘Hof van Chartreuse’ vormen, deels overblijfsel van het oude Kartuizerklooster voor de poort van Utrecht.

De zes bedrijfspanden liggen in 5000m2 tuinen die deel uitmaken van de ecologische groenzone tussen de Vecht en het Julianapark.

Alle panden zijn omringd door hoogwaardig groen. Een unieke plek van ruimte en groen in de drukke stad.

De huurders zijn overwegend kleine bedrijven veelal uit de creatieve sector. Anderzijds biedt een van de gebouwen ook ruimte aan een kinderdagverblijf.

Voor meer informatie

Remco Colijn 06-51080607,  remcocolijn@hotmail.com,

 

 

    sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld