Vijvergebouw, moderne architectuur.
De oude boerderij, het middeleeuwse poortgebouw en de tuinen eromheen waren prachtig, maar stonden te geïsoleerd van de andere panden aan de Laan van Chartroise. Ze vervreemden daardoor van hun omgeving. Het gebied tussen de boerderij en de voetbalvelde achter de panden was half openbaar en trok veel jeugd met slecht gedrag.
Om een stedenbouwkundig geheel te maken kocht Anke Colijn de 50er jaren school met de belofte van de gemeente om een nieuw kantootgebouwtje neer te mogen zetten met de voeten in de vijver en een paviljoen tegen de vreselijk lelijke wand van het gymlokaal. Het werd het stoere en robuuste vijvergebouw en het paviljoen. (zie hervoor een andere pagina)
Feekes & Colijn heeft een stevig tijdloos ontwerp gemaakt. De vormgeving is gebaseerd op het maken van een eenheid tussen de 50er jaren school, het Poortgebouw en de Hofstede. Elementen van deze drie zijn de basis voor een gebouw dat met hoge ambitie is ontworpen.
De hoofdvorm verwijst naar die van de school, waaraan het parallel staat. In de voor- en achtergevel zijn grote openingen in het metselwerk die herinneren aan de middeleeuwse poortdeuren van het poortgebouw. De fraaie muurdammetjes komen op andere wijze weer voor in het fröbelschoolgedeelte van de boerderij uit 1938.
Net als de andere panden in het ‘Hof’ is de baksteen erg belangrijk en is de vormgeving basaal en sober, maar heel mooi gedetailleerd en uitgevoerd.
Het zijn ook deze details waaruit af te lezen valt dat het een moderne toevoeging betreft die een schakel vormt tussen gebouwen uit de middeleeuwen, de 16e en 17e eeuw, de grote verbouwing van de Stallen uit 1938 en de eigenzinnige nieuwbouw van de 50er jaren.
In het gebouw zijn een aantal heel bijzondere kantoorruimtes gemaakt.
In het Vijvergebouw zit communicatiebureau JCM Context.
Wat doet JCM Context?
JCM Context is een communicatiebureau dat voor uiteenlopende opdrachtgevers boodschappen verwoordt en verbeeldt. Van artikel tot blad, van DM-brief tot website, brochure, jaarverslag of speciale uitgave: tien tekstschrijvers en adviseurs buigen zich er met liefde over.
‘Deze plek inspireert’
Sinds begin 2008 genieten wij tijdens onze dagelijkse schrijf- en advieswerkzaamheden van de prachtlocatie aan de Hof van Chartreuse. We vroegen de Utrechtse dichter Ingmar Heytze om voor de opening van ons pand een gedicht te schrijven. Dat werd Nova Lux, de naam van het klooster dat hier ooit gevestigd was. Deze laatste strofe – én de omgeving van ons kantoor – inspireren ons elke dag.
‘Voor nu mag je geloven dat je hier kunt zitten
schrijven, in dit klooster, omdat zeven boeren lang
geleden een helder, schitterend schijnsel zagen;
voorspook van het nieuwe licht dat deze dagen
vanuit je scherm de wereld in kwikzilvert.’
Uit Nova Lux – Ingmar Heytze