Voedselwaarde en voedselketen

Planten en dieren zijn absoluut met elkaar verbonden. Vogels eten bessen en zaad, insecten gebruiken nectar en stuifmeel en worden weer door insectenetende vogels of door kikkers gegeten.
Planten of bomen zonder voedselwaarde trekken geen dieren aan.

Hoe vinden we nu de juiste planten?
Aan dit onderwerp wordt weinig aandacht besteed in de enorme hoeveelheid tuinboeken die er zijn. Een uitgebreid overzicht in de Nederlandse taal van de volledige voedselwaarde van planten is niet te krijgen. (De meeste cultivars die in tuincentra gekweekt worden hebben helaas geen voedselwaarde.)

Anke Colijn houdt workshops over de voedselwaarde van planten in het kader van een optimale voedselketen. Dit is een belangrijk punt voor de ecologie van Nederland nu meer en meer woningbouw groene gebieden opeist.

Twintig jaar geleden toen Anke Colijn met de ecologische tuin begon, was de kennis nog schaarser dan nu. In de afgelopen 20 jaar zijn door haar zo’n 150 boeken van Nederlandse, Engelse, Duitse en Amerikaanse oorsprong doorgelezen op het gebied van voedselwaarde van planten, struiken en bomen voor diere. Al deze kennis is in overzichtelijke tabellen geplaatst. Door deze planten in de tuinen te plaatsen werd de ‘Hof van Chartreuse Utrecht ’ een ecologische Steppingstone voor insecten, amfibieën, kleine zoogdieren en vogels. Het is een buurtsupertje met een grote klandizie in een gebied waar eerst nauwelijks dieren voorkwamen.

Wilt u graag een plant die een plaats inneemt in de voedselketen? Moet die blauw zijn, tegen schaduw kunnen, op arme grond groeien en in april bloeien? U haalt de mogelijke soorten zo uit de tabel. Daarbij vindt u dan of de plant honing, bessen of eetbaar zaad heeft en welke insecten of vogels erop af komen. Ten slotte is er een beschrijving hoe de plant eruit ziet, hoe makkelijk te telen is, woekert, etc.

Mensen die hun tuin hebben veranderd en daarbij deze planten toepasten, vertelden hoe verrast ze waren. Dezelfde tuin, met gewoon mooie bloemen gonsde ineens van de insecten. Ze zagen ook meer vogels. Het genieten van de tuin wordt ineens een stuk groter.

De lijsten zijn ook zeer bruikbaar voor professionals omdat de invalshoek anders is (voedselketen) en breder dan gebruikelijk.

Bijgaand vindt u een voorbeeld van zo’n bladzijde. De tabellen zijn te koop op de open tuindagen. Gezamenlijk zijn ze 69 bladzijdes op A3-formaat. Deze kennis is zowel voor de enthousiaste tuinliefhebber als voor de professionele ontwerpers van de openbare ruimte van belang.

Klik op een voorbeeldpagina:

Voedsel plantenlijst voorbeeld (PDF, 72 KB)

Voedsel bomenlijst voorbeeld (PDF, 76 KB)

Voor aanmelding voor de workshops, klik hier.

sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld sfeerbeeld